- Locatie
Raadszaal gemeentehuis Raamsdonksveer
- Voorzitter
- M Witte
Agendapunten
-
1Opening
-
2
Bijlagen
-
3Primus bij hoofdelijke stemming
-
4
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijst van de raad besluit van 19 december 2024 is ongewijzigd vastgesteld.
-
5
Bijlagen
Besluit
De lijst ingekomen stukken horende bij de raad besluit van 6 februari 2025 is vastgesteld.
-
6
Dit is een B-stuk.
Voor diverse individuele diensten voor inwoners en bedrijven worden leges geheven binnen de gemeente Geertruidenberg, zo ook activiteiten die verband houden met de beheerskosten voor de aanleg van kabels en leidingen. Om dit kostendekkend te krijgen dienen de tarieven zoals eerder door de gemeenteraad zijn vastgesteld op 7-11-2024 te worden bijgesteld.
Bijlagen
Besluit
De raad heeft met algemene stemmen besloten:
1. Het “Besluit tot eerste wijziging van de Legesverordening 2025” vast te stellen. -
7
Dit is een A-stuk.
Op 20 juni 2024 is het bestemmingsplan ‘Het Veerse Dok’ door de raad vastgesteld. Hiermee wordt de herontwikkeling van de Jachthaven Dok 12 naar woningbouw planologisch mogelijk gemaakt. Het plan voorziet in de sanering van de bestaande jachthaven en de realisatie van 60 woningen op het terrein van de jachthaven en een wijzigingsbevoegdheid voor de realisatie van twee extra woningen op het terrein van de bestaande woning aan de Kartuizertstraat 4 in Raamsdonkveer. Het herstelbesluit voorziet in enkele aanpassingen van ondergeschikte aard van het bestemmingsplan ‘Het Veerse Dok’. Op die manier wordt tegemoet gekomen aan de bezwaren zoals opgenomen in het ingediende beroepschrift van het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant terwijl het bestemmingsplan wat betreft de beoogde planologische mogelijkheden niet wijzigt.
Bijlagen
Besluit
De raad heeft met algemene stemmen besloten:
1. Het herstelbesluit bestemmingsplan ‘Het Veerse Dok’ (NL.IMRO.0779.RVBPDok12-vs02) vast te stellen (bijlage 1).
2. Geen exploitatieplan voor het herstelbesluit van het bestemmingsplan vast te stellen. -
8
Dit is een A-stuk.
De gemeenteraad neemt jaarlijks een besluit over de begroting en tarieven en het jaarverslag van N.V. Sportfondsen Geertruidenberg (hierna: SFGB).
Bijlagen
Besluit
De raad heeft met 15 stemmen voor van Keerpunt '74, Lokaal+, Morgen!, Gemeentebelangen, fractie Igor van Nunen en SVP en 4 stemmen tegen van de VVD en Fractie Broeders/Hooijmaijers besloten:
1. Het jaarverslag van 2023 van N.V. Sportfondsen Geertruidenberg goed te keuren;
2. De begroting 2025 van N.V. Sportfondsen Geertruidenberg goed te keuren en overeenkomstig met het amendement van de gemeenteraad d.d. 7 november 2024 de verhoogde bijdrage te dekken uit de Vrije Algemene Reserve;
3. De financiële mutaties te verwerken bij de Turap 2025-1
4. De tarieven 2025 voor de gemeentelijke zwembaden goed te keuren. -
9
Dit is een A-stuk.
De gemeente Geertruidenberg is gestart met het project Omgekeerd werken. Om het Omgekeerd werken goed te kunnen implementeren in de gemeente, is het van belang om dit juridisch te borgen via een Omgekeerde verordening sociaal domein. Aan uw raad wordt in het kader van uw kaderstellende bevoegdheid gevraagd in te stemmen met de kernwaarden als uitgangspunt voor de Verordening sociaal domein.
Bijlagen
Besluit
De raad heeft met 15 stemmen voor van Keerpunt '74, Lokaal+, Morgen!, VVD, dhr Smit (Gemeentebelangen) en SVP en 3 stemmen tegen van de heer Langermans (Gemeentebelangen), Fractie Broeders/Hooijmaijers en fractie Igor van Nunen besloten:
1. In te stemmen met de kernwaarden voor de Integrale Verordening sociaal domein;
2. De bijgevoegde burgerparticipatienota voor de Integrale Verordening sociaal domein vast te stellen. -
10
Dit is een B-stuk.
Binnen onze gemeente wordt het openbaar onderwijs verzorgd door Stichting Bravoo. Deze onderwijs stichting gaat op 1 januari 2025 fuseren met onderwijsstichting Leerrijk (bijzonder onderwijs). De naam van de nieuwe samenwerkingsstichting is Floriander. Eerder heeft u al ingestemd met de statutenwijziging nu dienen nog verdere afspraken gemaakt te worden over afstemming van het intern en extern toezicht.
Bijlagen
Besluit
De raad heeft met algemene stemmen besloten:
Met ingang van 1 januari 2025:
i. Het vaststellen van de zienswijze van de gemeenteraad van Geertruidenberg op de conceptbegroting, het concept jaarverslag en de accountantsverklaring van de nieuwe samenwerkingsstichting Floriander te mandateren c.q. te machtigen aan het college van burgemeester en wethouders;
ii. De wethouder met de portefeuille Onderwijs te machtigen om namens de gemeenteraad deel te nemen aan het periodieke overleg met het College van Bestuur van Floriander, waarin de zienswijze van het gemeentebestuur van Geertruidenberg in het overleg kenbaar wordt gemaakt;
iii. Onder de voorwaarde dat het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad informeert over de inhoud van het gevoerde overleg en ingebrachte zienswijzen middels een raadsinformatiebrief. -
11
Dit is een B-stuk.
Actualisering van het controleprotocol voor boekjaar 2024. Door middel van het vaststellen van het Controleprotocol 2024 geeft de gemeenteraad nadere aanwijzingen aan de accountant voor de controle van boekjaar 2024.
Bijlagen
Besluit
De raad heeft met algemene stemmen besloten:
1. Het “Controleprotocol Geertruidenberg 2024” vast te stellen en het “Controleprotocol 2023 gemeente Geertruidenberg en de nota rechtmatigheidsverantwoording in te trekken.
2. De verantwoordingsgrens voor afwijkingen met betrekking tot de rechtmatigheid, waarboven een rechtmatigheidsverantwoording door het college moet worden opgenomen in de jaarrekening, vast te stellen op 2% van de totale lasten inclusief stortingen in de reserve.
3. De rapporteringsgrens, waarboven afwijkingen met betrekking tot de rechtmatigheid moeten worden toegelicht in de programma’s of in de paragraaf Bedrijfsvoering, vast te stellen op € 25.000.
4. Het minimum bedrag voor budgetoverhevelingen voor 2024 vast te stellen op € 25.000. -
12
Dit is een A-stuk.
Als een gemeentelijke overheid het in gebruik geven en nemen van (delen van) het woningaanbod wil reguleren, dan moeten de spelregels rondom deze interventie worden vastgelegd in het enige instrument dat de Huisvestingswet kent: de Huisvestingsverordening. Het instellen en aanpassen van de Huisvestingsverordening om personen met binding aan de gemeente (vaker) voorrang te geven op een woning, mag volgens de Huisvestingswet alleen indien onderbouwd kan worden dat er sprake is van noodzakelijkheid, proportionaliteit en geschiktheid. Met de Huisvestingsverordening grijpen we namelijk in op de vrijheid van vestiging. Het college raadt af de Huisvestingsverordening uit te breiden en adviseert de huidige Huisvestingsverordening te handhaven.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De bestaande Huisvestingsverordening Geertruidenberg 2022 tot nader order niet te wijzigen.
2. De motie ‘Voorrangspositie’ (27-1-2022) als afgehandeld te beschouwen.
3. Vast te stellen dat de moties ‘Zoutmanstraat 50% woningen eigen bewoners’ (9-2-2023), ‘Startnotitie Achter de Hoeven’ (5- 10-2023), en ‘Omschoorweg’ (5-10-2023) niet uitvoerbaar zijn en daarmee als afgehandeld kunnen worden beschouwdBesluit
Het door SVP ingediende amendement wordt met 11 stemmen voor van Keerpunt '74, Morgen!, Gemeentebelangen, fractie Igor van Nunen en de SVP en 7 stemmen tegen van Lokaal+, VVD en Fractie Broeders/Hooijmaijers aangenomen.
Bij de stemming over het raadsvoorstel staken de stemmen, 9 voor en 9 tegen. In de Raad Besluit van 13 maart 2025 wordt het geamendeerde raadsvoorstel zonder beraadslaging in stemming gebracht.
-
13
Bijlagen
Besluit
De motie is met 14 stemmen voor van Keerpunt '74, Morgen!, VVD, Gemeentebelangen, Fractie Broeders/Hooijmaijers, fractie Igor van Nunen en SVP en 4 stemmen tegen van Lokaal+ aangenomen.
-
14SLUITING