Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

De Griffel

woensdag 15 mei 2024

14:00 - 15:00
Toelichting

,

Agendapunten

  1. 1
    KOMENDE VERGADERINGEN / BIJEENKOMSTEN / UITNODIGINGEN
  2. 1.1
    21 mei 19.00 uur > raadzaal > Training Pepperflow voor raadsleden
  3. 1.2
    21 mei 19.30 uur > raadzaal > Presidium
  4. 1.3

    ________________________________________________________________________________
    Microsoft Teams Heeft u hulp nodig?
    Nu deelnemen aan de vergadering
    Vergadering-id: 323 572 745 142
    Wachtwoordcode: 3GUgoA


    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Binnen de gemeente Geertruidenberg is Stichting Bravoo bestuurder van onze openbare Basisschool De Radonkel. Openbare scholen zijn voor ieder kind en elke docent toegankelijk. Het onderwijs op openbare scholen is niet gebaseerd op een bepaalde godsdienst of levensovertuiging.
    De besturen van Stichting Bravoo en Stichting Leerrijk hebben onderzocht op welke manier een verdergaande samenwerking kan worden vormgegeven en zijn voornemens om per 1 januari 2025 bestuurlijk samen te gaan. Omdat de fusie-organisatie openbare en katholieke scholen in stand zal houden, moet een samenwerkingsstichting worden ingericht.
    Verantwoordelijkheid gemeente
    Vroeger was de uitvoering van openbaar onderwijs een taak van de gemeente. Destijds gold de gemeente dus als bestuurder van een openbare school. Inmiddels is die uitvoerende taak veranderd naar een toezichthoudende taak, waarbij Stichting Bravoo jaarlijks de jaarrekening, de begroting en het bestuursverslag ter kennisname deelt met de gemeente.
    Daarnaast heeft de gemeente de verantwoordelijkheid tot het in stand houden van voldoende openbaar onderwijs. Hierdoor moet een Stichting van het openbaar onderwijs instemming van de gemeente verkrijgen voor een statutenwijziging en het benoemen van leden van de raad van toezicht. Dit om er zeker van te zijn dat het openbaar onderwijs niet verdwijnt doordat het bijvoorbeeld wordt ‘opgeslokt’ door bijzonder onderwijs.
    Dit geeft de verschillende processen voor bijzonder en openbaar onderwijs:
    Bijzonder Onderwijs Openbaar onderwijs
    1. De effectrapportage voor advies X X
    voorleggen aan het college
    2. Statutenwijziging langs de X
    gemeenteraad
    Proces advies college
    Conform geldende wetgeving dienen de colleges van de betrokken gemeenten advies uit te brengen over de voorgenomen fusie.
    Het college kan een fusie niet weigeren, maar enkel een negatief advies uitbrengen. Een negatief advies moet gegronde, zware argumenten bevatten om kracht bij te zetten bij het negatieve advies. De Minister weegt vervolgens alle adviezen mee bij zijn oordeel.
    Inmiddels heeft ons college een positief advies gegeven op de ontvangen effectrapportage.
    Hierbij is overwogen dat de voorgenomen bestuurlijke fusie geen gevolgen heeft voor:
    - De bereikbaarheid en toegankelijkheid van het basisonderwijs in de gemeente Geertruidenberg. Ook levert dit geen verandering op in de spreiding van de onderwijsvoorzieningen;
    - De organisatie van de scholen. De structuur, personeelssamenstelling en de aansturing van de scholen blijft ongewijzigd. De directeuren zijn integraal verantwoordelijk voor de aansturing van de scholen en dat blijft zo;
    - De toegankelijkheid van het bestuur voor het personeel, de ouders en de leerlingen;
    - De keuzevrijheid van ouders en leerlingen. Het aantal scholen (met hun identiteit) en desbetreffende locaties blijft ongewijzigd;
    - De huisvesting van de scholen.
    Bij het advies is wel het voorbehoud gemaakt dat de gemeenteraad op een later moment nog instemt met de wijziging van de statuten waarbij nog nadere afspraken moeten worden gemaakt en vastgelegd rondom de samenwerkingsstichting en de invulling van het externe toezicht op scholen voor openbaar onderwijs.
    Proces gemeenteraad
    De fusie kan worden vormgegeven doordat Bravoo en Leerrijk als organisaties worden samengevoegd. Dit kan door een nieuwe stichting op te richten of één van de bestaande stichtingen als voertuig te gebruiken.
    Omdat de fusie-organisatie de katholieke scholen en openbare scholen in stand zal houden, moet een samenwerkingsstichting worden ingericht. De gemeenteraad dient daarbij in te stemmen met de wijziging van de statuten, waarin de bepalingen over de samenwerkingsstichting worden vastgelegd.
    Voor deze wijzigingen zal nog een raadsvoorstel worden opgesteld.
    Informatie bijeenkomst
    Omdat we niet iedere dag te maken krijgen met een fusie tussen twee scholen stichtingen en al helemaal niet met openbaar onderwijs, hebben Stichting Bravoo en Stichting Leerrijk besloten de raden van de betrokken gemeenten te informeren middels een digitale informatie avond. Dit betreft de gemeenteraden van de gemeenten Geertruidenberg, Loon op Zand, Waalwijk en Dongen. Tijdens deze avond zal informatie gegeven worden op onder andere de te wijzigen statuten en de betekenis hiervan.
    De informatieavond zal plaatsvinden op maandag 17 juni 2024 van 17:00-18:30 uur. De Teams link wordt u via de griffie toegezonden.
    Hoogachtend,
    burgemeester en wethouders van Geertruidenberg,
    namens dezen,

    Wethouder A.M.E.J. van Rooij
  5. 1.4

    *Save the date*
    De gemeente Geertruidenberg start dit jaar (in samenwerking met Drimmelen) met het OKO project. OKO staat voor Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Het is een preventieproject dat werkt aan gezonde en gelukkige jongeren en helpt te voorkomen dat zij alcohol of drugs gebruiken of roken. Het project is daarom interessant voor iedereen die zich betrokken voelt bij de opgroeiende jeugd in onze gemeente. Op dinsdag 18 juni 2024 van 17.30 tot 20.00 uur houden we een kick off bijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst nemen we je mee in het project. Noteer de datum vast in je agenda. De uitnodiging met meer informatie volgt!


    Mocht je iemand kennen voor wie deze * save the date* ook of beter geschikt is, stuur deze dan gerust door. Wanneer wij in de cc staan, zorgen we ervoor dat deze persoon ook de uitnodiging krijgt.

  6. 2
    INGEKOMEN STUKKEN
  7. 2.1

    De regio West-Brabant zet zich via de Regionale Energie Strategie (RES) in voor duurzame, betaalbare en veilige energie voor iedereen. In heel West-Brabant zijn we bezig om op een andere manier onze huizen te verwarmen, elektriciteit op te wekken en te zorgen dat onze bedrijven voldoende energie hebben. Dat vraagt om een nieuwe balans tussen vraag en aanbod van energie. We moeten nu keuzes maken, anders loopt het systeem vast. En dit zijn moeilijke keuzes, want niet alles kan én niet alles kan tegelijk. 


    In de winter van 2024/2025 ligt de RES 2.0 ter besluitvorming voor in uw raden en algemeen bestuur. Hierin worden voorstellen gedaan over de energietransitie in West-Brabant en wat waar een plek gaat krijgen in de regio. Dit zijn voorstellen die ervoor zorgen dat inwoners en bedrijven de overstap naar duurzame energie zo goed mogelijk kunnen maken. Voorstellen die gaan over de balans tussen vraag en aanbod. Voorstellen die gaan over wat prioriteit krijgt. De RES 2.0 gaat impact hebben op iedereen in West-Brabant. Om deze keuzes zo goed mogelijk te maken, willen we in 2024 graag een aantal keer met uw volksvertegenwoordigers in gesprek over de bouwstenen van RES 2.0. Want alleen samen kunnen we deze transitie laten slagen

  8. 2.2

  9. 2.3

  10. 2.4

  11. 3
    BESLUITENLIJSTEN
  12. 3.1

  13. 3.2

  14. 4
    MEMORIE VAN ANTWOORD
  15. 4.1

  16. 4.3

  17. 5
    RAADSINFORMATIEBRIEF
  18. 5.1

    De uitnodiging met Teamslink zal u via Outlook-agenda worden toegezonden.

  19. 5.2

  20. 5.3

  21. 6
    RAADSVRAGEN
  22. 6.1

  23. 7
    WIST U DAT?
  24. 7.1

    Wij graag van u horen of u hierbij aanwezig bent en of er speciale dieetwensen zijn?